Ostrý nôž je základom každej kuchyne či dielne. Ale ako dosiahnuť, aby váš nôž bol vždy dokonale ostrý bez zbytočne dlhého a náročného procesu? V tomto článku vám predstavím rýchle a efektívne metódy brúsenia, ktoré vám ušetria čas a predĺžia životnosť vašich nožov. Objavíte, ako správne vybrať brúsny kameň, ako nájsť ideálny uhol brúsenia a ako dosiahnuť dokonale ostrú čepeľ rýchlejšie, než ste si kedy mysleli, že je možné. Či už ste domáci kuchár, ktorý chce udržiavať svoje nože v top stave, alebo remeselník potrebujúci ostré nástroje pre svoju prácu, tento článok vám poskytne všetky potrebné informácie a tipy pre dosiahnutie profesionálnej ostrosti vášho noža. Poďme spolu objaviť, ako nabrúsiť nôž rýchlo a efektívne.

Rozdiel medzi brúsením a ostrením nožov

Brúsenie noža – je proces pri ktorom dochádza k odstraňovaniu ocele z čepele noža a odporúča sa vykonávať maximálne dvakrát za rok. Väčší zásah do čepele je spôsobený hrubšími brúsnymi kameňmi.

Ostrenie noža – pravidelným ostrením noža minimalizujete nutnosť brúsenia. Ostrením zarovnávate mikroskopické zúbky a trhlinky v čepeli.

Možnosti brúsenia nožov

Na brúsenie nožov sa využíva množstvo nástrojov. Medzi najbežnejšie patrí brúsny kameň, brúsna oceľ, brúsky na nože alebo keramické tyče.

  1. Brúsny kameň – je veľmi účinný a má rôzne zrnitosti vďaka čomu môžete nôž nabrúsiť do dokonalosti. Hrubšie brúsne kamene slúžia na základné tvarovanie hrany a jemnejšie pre doladenie ostrosti noža. Ideálne na brúsenie napríklad vreckových nožov.
  2. Brúsna oceľ – využíva sa skôr na ostrenie než na brúsenie. Je to rýchly a jednoduchý spôsob ako udržíte nože ostré ale nie je vhodný na veľmi tupé nože.
  3. Brúsky na nože – či používate mechanické alebo elektrické brúsky na nože, ich používanie je pohodlné a pomáhajú udržiavať správny brúsny uhol. Ich nevýhodou je, že výsledok brúsenia nie je až taký presný ako pri ručnej metóde.
  4. Keramické tyče – majú rovnaké využitie ako brúsna oceľ. To znamená že sú určené skôr na ostrenie než na brúsenie nožov.

Návod na najrýchlejšie brúsenie nožov

Proces brúsenia nožov sa líši v závislosti od toho, aký nástroj na to používate. Po brúsení je dôležité nôž opláchnuť horúcou vodou a usušte ho.

Brúsenie noža pomocou brúsky

Táto metóda je vďaka prednastaveným uhlom najjednoduchšia. Stačí ak niekoľkokrát potiahnete nôž smerom k sebe s použitím malého množstva sily. Následne stačí nôž opláchnuť a vyskúšať.

Alternatívne metódy brúsenia nožov

Brúsenie pomocou brúsneho kameňa

  1. Ak je váš kameň na vodnej báze, namočte ho do vody na 10-15 minút alebo podľa pokynov výrobcu. Keramický kameň je tvrdší a stačí ho namočiť na 3-5 minút. 
  2. Pod kameň položte handru alebo uterák aby sa kameň nepohyboval a aby ste ochránili povrch na ktorom vykonávate brúsenie. Kameň položte hrubšou stranou nahor. 
  3. Pohybujte čepeľou po kameni smerom od seba akoby ste krájali tenké plátky. Aby ste dodržali počas celého procesu rovnaký uhol, môžete využiť slider.
  4. Kameň otočte jemnejšou stranou a proces opakujte.

Brúsenie pomocou oceľovej a keramickej tyče

Oceľovú tyč si položte na stabilný a nekĺzavý povrch alebo ju držte v ruke. Pomaly a rovnomerne ťahajte čepeľ smerom nadol k špičke noža. Opakujte tento pohyb niekoľkokrát a potom proces zopakujte s druhou stranou čepele. Dôležité je aby ste počas celého procesu udržiavali rovnaký tlak.

Uhol brúsenia noža

Pri brúsení nožov ich ostrosť ovplyvňuje uhol pod akým ich brúsime. Uhol brúsenia sa môže meniť v závislosti od typu noža. Švajčiarsky nôž má iné využitie než klasický kuchynský nôž, nôž na krájanie chleba alebo cukrárský nôž. Zlatou strednou cestou je uhol medzi 15 až 20 stupňami. Kým pre kuchynské nože je najbežnejší používaný 20° uhol, pre pracovné nože sa pri brúsení využíva 30° uhol. Holiace žiletky, skalpely a nože, ktoré si vyžadujú extrémnu ostrosť sa brúsia pod 17° uhlom. 

Pamätajte, že pravidelné a správne brúsenie nielen, že zvyšuje funkčnosť a bezpečnosť vašich nožov, ale tiež predlžuje ich životnosť. Efektívne brúsenie nožov je zručnosť, ktorá sa vždy vyplatí zdokonaliť. Takže nabrúste svoje nože a užívajte si presnosť a pohodlie, ktoré prichádza s každým dokonale ostrým ťahom.

Videonávod:

Zdoje:

https://varecha.pravda.sk/magazin/ostry-je-lepsi-tri-sposoby-ako-doma-nabrusit-kuchynsky-noz/19277-clanok.html?strana=2

https://profikuchar.sk/blog/ako-spravne-naostrit-noz